Valpens Hundras - Är det viktigt?

När man funderar på att skaffa en valp har nog alla en speciell hundras framför ögonen. Vad som är viktigt att tänka på är att ställa frågan om just denna hundras passar oss bra. Det finns en del hudraser som kräver mycket engagemang och andra valpar gillar mest att ta de lugnt och gosa.

Oavsett vilken hundras ni väljer kommer alla i familjen bli förtjusta i hunden så fort ni får den. Man får ju inte välja utseendet på sitt barn med det gillar man ju alltid i alla fall och valpen kommer att bli som en riktig familjemedlem oavsett hundrasen.

Välja hundras som passar er

Det finns över 320 hundraser att välja på, alla finns dock inte i Sverige. Vissa hundraser är på ett sätt som valpar men kan förändras till sättet när de blir fullvuxna hundar.

Vissa väljer hundras beroende på funktion, t.ex. hunden ska användas till jakt. Andra personer väljer mellan hundraser där valparna är gulliga och då vinner pomeranianvalparna 9 gånger av 10.

Det finns också de som väljer under efter hur de känns att klappa valpen och då är det inte ovanliga att Cockapoo blir den populäraste hundrasen. På den senaste tiden väljer allt fler bland hundraser som har en viss storlek. För vissa passar det med små hundar men andra vill ha hundar som är stora och kräver långa promenader.

Hundrasens hälsotillstånd

Vad som är väldigt viktigt i valet av valp eller om man köper en vuxen hund är hundrasens fysiska men även mentala hälsotillstånd. Det finns många hundar som när de kommer upp i åldern får några välkända problem. Orsaken till detta är ofta att hundrasen avlats för hårt på någon fysisk egenskap.

Dessutom varierar hundars temperament och mentala stabilitet en hel del. Detta gör att innan ni väljer hundras på valpen så ska ni göra en grundlig undersökning av hundrasen så att ni är medvetna vad ni köper för hund och satsar era närmaste 10-15 år på.

Kontrollera hundrasen noga

Något som ni bör göra är att kontrollera hundrasen mycket noga även i praktiken. Detta kan ni göra genom att besöka ett par kennlar och träffa fullvuxna hundar av den rasen men även umgås med valparna.

Fråga både kennlarna om hur denna typ av hund är men framförallt kontakta rasklubben för hundrasen eller gärna personer som tidigare haft denna hundras men inte har den längre.

Ett annat bra sätt är att även gå på ett bar hundutställningar eller gå dit man rastar hundarna för att se hur de agerar tillsammans med andra hundar.Allt intressant om valpar

Här kan du hitta mycket information och fakta om valpar men också en del kul och lustigt gällande valpar, hundar och valptillbehör.Meny - Valpar
Till förstasidan på www.valpar.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter